Легенда на Реал Мадрид и националния отбор на Мексико. Лесно е да разберете за кого говорим. Уго Санчес празнува своята 64-та годишнина, заобиколен от семейството си в Канкун, и както той казва, „на райски плажове”. Както всеки 11 юли Уго Санчес гостува на „Марка“, за да даде отново урок по футбол и да говори по актуални въпроси, свързани с най-популярната игра. Настоящият коментатор на ESPN има собствена програма, наречена HugoSаnchezpresents, но бившият нападател не крие, че топката му липсва.

 
Санчес, лесно ли сменихте терена с микрофона?
– Чувствам се много комфортно с моята програма, но знаете, че повече обичам да съм на терена. Но работата безспорно ми предоставя много повече опции. С моята програма давам на хората възможност да се срещнат с големите играчи като напълно обикновени хора. Например Бензема, който почти не дава интервюта на никого, се отвори към мен. Анчелоти също, той е джентълмен, както и изглежда.

Кой според вас е най-добрият футболист в момента?
– Нямам никакво съмнение – Бензема. Спокойно и без всякакъв риск може да го кажем, че Карим ще е носителят на „Златната топка” за 2022 година. Показателно е кога Бензема е на терена и кога го няма. Със своя опит, зрялост, качества и лидерство Карим показа, че напълно заслужава този трофей.

Регламентът за „Златната топка” бе променен, като сега се отчита сезонът, а не годината, това по-справедливо ли е?
– Мисля, че да. По-важното е, че анкетата се отвори за всички футболисти (б.р. – от 1995-а насам). Преди тези от американския континент и Африка бяха дискриминирани и за тях не можеше да се гласува. Убеден съм, че ако промяната бе настъпила по-ранно, щях да спечеля веднъж или два пъти „Златната топка”.

Изминаха 10 години откакто за последен път бяхте треньор (б.р. – на Пачука), възможно ли е да се завърнете на пейката?
– Фактът, че не съм водил занимания толкова много години, изобщо не ме притеснява. Имам опита и способностите. Очевидно бих приел покана, ако има такава. Стига да си заслужава. Например на Реал Мадрид не бих отказал…

Кристиано Роналдо иска да напусне Манчестър Юнайтед, къде според вас ще отиде?
– Много бих искал CR7 да се завърне в Реал Мадрид, но съм наясно, че това няма как да стане. Да дадеш път на нови поколения и да знаеш как да поемеш управлението от ветераните е една от силните страни на белия отбор. Миналото няма как да се върне. Роналдо може да играе във всеки голям отбор и е интересно какъв ще е изборът му.

А виждате ли Левандовски в Барселона?
– Изглежда, че позициите са ясни. И двете страни са ентусиазирани, има флирт. Германците са известни с упоритостта си, особено когато кажат „не“, но в този случай ми се струва, че Байерн ще отстъпи.

Какво трябва да мине през главата на един футболист, за да каже „не“ на Реал Мадрид? Мислите ли, че Мбапе не е бил психически готов да се изправи пред предизвикателството да носи тази фланелка?
– Много ми е трудно да отговоря, защото аз не съм в главата му, в мозъка му, нито съм той. Но усещам, че Мбапе не е казал „не“ на Реал Мадрид, а по-скоро „изчакайте ме малко”. Тъй като той бе подложен на толкова много натиск, толкова много външни ситуации и може би дори членове на семейството, които са го притискали и са му повлияли в решението да не избере Реал Мадрид. Но това беше неговото желание, това беше неговата надежда, неговата мечта и както Килиан добре го каза, мечтата може малко да почака

Значи смятате, че все пак той ще се озове на „Сантяго Бернабеу”?
– Мисля, че Мбапе показва признаци, че иска да отиде в Реал Мадрид, но сега по политически, социални и икономически причини това няма да стане. Не става изобщо въпрос за пари. Защото той щеше да печели много в Реал Мадрид, не че в ПСЖ получава малко. По-скоро той отказа заради обстоятелства, които не са свързани с парите и са по-силни от тях. Трябва да го разберем.

Имайки предвид времето, в което играхте, смятате ли се за по-добър нападател от Карим Бензема?
– Много е трудно, това са отговори, на които първо трябва да отговорите вие, а не аз, защото съм много уважителен по отношение на миналото. Това, в което съм сигурен, е, че играчи като Пеле и Бекенбауер, които са по-възрастни от мен, биха успели в днешния футбол. И другите велики футболисти от миналото благодарение на условията, обучението и подготовката, които съществуват днес,също биха се справили. Но и обратното е също толкова вярно. Кристиано Роналдо или Лео Меси, ако бяха родени през 50-те години или по-рано от времето на Пеле и Бекенбауер, щяха да блестят по същия начин. Големите таланти и великите футболисти, успешните хора, мисля, че биха се откроявали ярко по всяко време. Всеки от нас трябва да се наслаждава на своя момент и на своето време и да благодари на предшествениците, че ни дадоха тази справка за тези от нас, които ги последвахме. От моя страна примерът ми беше Пеле, с изключение на други мексикански играчи, които играеха професионално, когато бях дете.

Значи ли това, че талантите са вечни?
– Да, така мисля, нещото, което научих в рамките на толкова много ценности, които баща ми, майка ми, семейство и приятели ми дадоха, е уважението. Вярвам, че докато всички поколения продължават да живеят с това уважение, футболът ще бъде все по-красив. Всеки трябва да получи своето място, което заслужава за времето, през което е живял.

 

Фран Гонсалес, „Марка“

Превод на "Тема спорт"